De Japanse duizendknoop. Het is een naam die rillingen doet lopen over de lijven van tuineigenaren die er eens mee te maken hebben gehad en dat is niet zo gek; de Japanse duizendknoop is een plant die in Europa voor zeer veel overlast zorgt en bijzonder moeilijk te bestrijden is. Dit maakt hem tot een zeer hardnekkige klant, die je echt niet in je tuin wilt aantreffen. Maar hoe komt de duizendknoop hier en waarom is een Japanse duizendknoop bestrijden zo moeilijk?
Hoe is de Japanse duizendknoop eigenlijk hier gekomen?
De Japanse duizendknoop is – de naam doet al het nodige vermoeden – afkomstig uit Japan. En wie opgelet heeft bij topografie, weet dat Japan bestaat uit een serie eilanden. Dus hoe maakt een plant precies de overstap naar het Europese vasteland? Daarvoor zijn mensenhanden nodig. Om precies te zijn: de handen van een Duitse botanicus in de negentiende eeuw. Deze botanicus haalde een hele selectie aan Japanse planten naar Europa, waaronder de Japanse duizendknoop. Deze bracht hij vervolgens onder in Leiden, waar de duizendknoop ook uitstekend in de Europese bodem bleek te kunnen groeien. En omdat Europa niet de natuurlijke vijanden van de duizendknoop huisvest die je in Japan wel hebt, kon de plant vanaf dat moment ongestoord zijn gang gaan.
De duizendknoop is een enorme woekeraar
Het woekeren is wat de duizendknoop onderscheidt van menig andere plant. De Japanse duizendknoop staat bekend om zijn snelle groei en het totale gebrek aan medelijden voor andere planten. Deze overwoekert hij snel en doeltreffend, waardoor de rest van de flora geen zonneschijn meer krijgt en het onderspit zal delven tegen hun invasieve, exotische buurman. Dit woekeren heeft overigens niet alleen maar effect op andere planten; de duizendknoop is namelijk in staat om dwars door beton en muren te groeien, waarmee je een plant hebt die niet alleen andere planten tot last is, maar ook problemen kan geven aan de infrastructuur.
Hoe pak je hem aan?
Het bestrijden van de Japanse duizendknoop kan het beste gedaan worden door een expert. Op die manier weet je namelijk zeker dat het gebeurt door iemand die weet wat er voor nodig is om deze plant onder de duim te krijgen en dat is nodig ook; wist je bijvoorbeeld dat het afval van de duizendknoop niet in de gewone GFT-bak mag? Ook gesnoeide duizendknopen kunnen gemakkelijk nog ergens wortel schieten, waardoor het hele feest weer overnieuw begint en je nooit definitief van de plant afkomt. Het bestrijden van de Japanse duizendknoop is dan ook een kwestie van hard werken, discipline tonen en nauwkeurig zijn. Je kan hem uitgraven, zodat je alle wortels uit de tuin verwijdert en ervoor zorgt dat er geen restje meer te vinden is, maar je kan hem ook helemaal afmaaien, zodat de plant teveel energie kwijt is aan het teruggroeien en uiteindelijk zal sterven. Een andere methode, die steeds meer tractie krijgt, is het inzetten van de bladvlo. Bladvlooien eten de plant helemaal kaal en geven hem niet de kans om weer terug te groeien. Deze biologische bestrijdingswijze heeft al flink wat effect gehad en wint steeds meer aan populariteit.