Ga naar de inhoud

Hoe je zelf droogbloemen kunt maken

  • admin 

Een huis inrichten vinden veel mensen ontzettend leuk om te doen. Nadenken over verschillende kleuren bij elkaar en leuke accessoires bij elkaar zoeken, maakt een huis natuurlijk extra leuk. Het is erg leuk om te experimenteren met verschillende vormen, kleuren en texturen. Zo kun je bijvoorbeeld een felle kleur muur in je huis nemen, of een leuke bank met een patroontje. Het is ook erg leuk om bloemen in mooie vazen neer te zetten in je huis. Wat hier alleen wel erg vervelend aan is, is dat de bloemen natuurlijk na een paar weken niet meer mooi zijn. Elke week een nieuwe bos bloemen kopen, is ook een ontzettend grote uitgave. Droogbloemen zijn dan een goed idee. 

Je kunt droogbloemen kopen, maar je kunt er ook voor kiezen om ze zelf te maken. In dit artikel leggen we je uit hoe je zelf droogbloemen kunt maken. Mocht je dit teveel werk vinden, dan kun je de bloemen ook kopen. Vaak krijg je dan erg mooie bloemen.

Bloemen laten drogen

De makkelijkste manier om droogbloemen te maken is door bloemen te drogen te hangen. Hierbij moet je natuurlijk wel eerst nagaan of de bloemen die je wilt gebruiken wel geschikt zijn. Sommige bloemen hebben een zachte steel en bevatten veel vocht. Deze bloemen zijn dan niet geschikt om te drogen, omdat ze te vochtig zijn. Dit zijn bijvoorbeeld tulpen, narcissen en amaryllissen. Bloemen met een houtachtige steel zijn juist wel heel erg geschikt om te drogen. Ook grassoorten kun je goed gebruiken. Niet alleen drogen deze erg goed, het is ook erg leuk voor de afwisseling tussen de bloemen in. 

Wanneer je de juiste bloemen hebt gekozen, moet je het overtollige blad van de steel verwijderen. Hierna moet je de uiteindes van de bloemen die je wilt drogen aan elkaar binden. Hierbij is het belangrijk dat de bloemen elkaar zo min mogelijk aanraken, anders is er een kans dat de bloemen gaan schimmelen. Over het algemeen drogen bloemen na 1 tot 8 weken, dit hangt af van de dikte van de steel. Hoe dikker de steel van de bloem, hoe langer deze zou moeten drogen. Wanneer de bloemen knapperig en bros aanvoelen, zijn je droogbloemen klaar!

Droogbloemen maken in de oven

Het klinkt misschien een beetje gek, maar je kunt droogbloemen ook maken in de oven. Je moet de oven natuurlijk niet te hard zetten, want dan kunnen de bloemen natuurlijk verbranden. Je moet je heteluchtoven instellen op 40 graden. Steek de uitgekozen bloemen vervolgens in een stuk kippengaas. Hierdoor kunnen de bloemen goed los van elkaar drogen. Na een aantal uur in de oven te hebben gestaan zouden de bloemen goed droog moeten zijn geworden. Als de droogbloemen knapperig aanvoelen, kun je ze uit de oven halen. Let er natuurlijk wel op dat de bloemen nog warm zijn als ze uit de oven komen. Een groot voordeel van deze methode is dat dit een stuk korter duurt dan de bovengenoemde methode. Vooral chrysanten zijn erg geschikt voor het drogen in de oven.